Napad na moje spletno mesto: razlogi in metode napadov

Velika večina napadov na spletne strani se zgodi zaradi pomanjkljivega vzdrževanja. Pogoste tarče so odprtokodne in neposodobljene skripte, kot so Joomla, WordPress, PrestaShop, phpBB, pa tudi neposodobljeni vtičniki (plugins) in teme (themes), ki so povezane s posameznimi skriptami. Neupoštevanje posodobitev povečuje tveganje za vdor.

Pomanjkljivo vzdrževanje: vrata za napade na spletne strani

Napadalci pogosto izvajajo napade s ciljem kraje shranjenih prijavnih podatkov. Virus se lahko najprej infiltrira v računalnik uporabnika, nato pa se razširi na paket gostovanja, saj je pridobil dostop preko nezaščitenega računalnika. Pogosto so žrtve tisti, ki imajo prijavne podatke shranjene v brskalniku, FTP programu ali odjemalcu pošte.

DDoS napadi: resno ogrožanje celotnih strežnikov

DDoS napad (Denial-of-service attack) predstavlja najresnejši poizkus vdora, ki se izvaja na ravni celotnega strežnika. Ta napad lahko strežnik pahne “na kolena” in ima lahko posledice tudi na večje storitve ali ustanove, kot na primer banke. S sočasnim napadom na več strežnikov različnih ponudnikov gostovanja lahko napadalec izvaja več hkratnih procesov, kar lahko omrežja spravi do njihovih meja.

Različni spletni napadi

Napadalci izvajajo različne oblike spletnih napadov, kjer se zlonamerne datoteke in kode naložijo na vaš paket gostovanja. Med napadi se lahko vdiralci hvalijo s svojimi dosežki, razpošiljajo ogromne količine vsiljene pošte (SPAM) na naključne naslove, ustvarjajo lažne spletne strani za tuje banke (phishing) ter kradejo denar, pridobivajo osebne podatke strank, brišejo datoteke in izvajajo podobne zlonamerne aktivnosti.

Ureditev nastale situacije

Za odpravo napada je potrebno locirati zlonamerne datoteke na strežniku, jih odstraniti ali očistiti kompromitirano kodo. V primeru rednega pregledovanja spletne strani lahko situacijo hitro uredite tudi z obnovitvijo paketa gostovanja iz varnostnih kopij.

Redne varnostne kopije za hitro obnovo

Skrbeti moramo za redno izdelovanje varnostnih kopij, ki vam omogoča enostavno obnovo gostovanja na stanje pred morebitnim napadom. Slednje je ključnega pomena, če težavo odkrijete pravočasno. Pri zaznavanju spletnega virusa lahko pomagate s filtriranjem ali sortiranjem datotek po zadnjih spremembah, saj so kompromirane datoteke pogosto spremenjene kot zadnje. Vztrajno preverjajte .htaccess datoteke, teme in vtičnike za morebitne zlonamerne vsebine.

Sprememba gesel po odstranitvi zlonamernih vsebin

V primeru napada iz uporabnikovega računalnika, kjer se geslo zlorabi za razpošiljanje SPAM e-pošte, je ključno, da po odstranitvi zlonamernih vsebin spremenite gesla za dostop do različnih storitev. To vključuje gesla za nadzorne plošče gostovanja, administracije skript, e-mail račune in podobno. Dodatno priporočamo uporabo orodij, kot je sitecheck.sucuri.net/scanner/, za preverjanje zlonamernih vsebin na vaši spletni strani.

Samostojna zaščita z rednimi posodobitvami

Najboljšo zaščito pred nepooblaščenimi vdori zagotovite sami z rednimi posodobitvami vašega spletnega mesta, vključno z aplikacijami in skriptami. Kot omenjeno, 98 % napadov se zgodi preko neposodobljenih in varnostno ranljivih skript, vtičnikov in tem. S tem ohranjate varnost spletnega mesta, saj zlonamerna koda vedno cilja na starejše različice, kjer so ranljivosti že dobro znane.

Redni pregledi in posodobitve za varnost vaše spletne strani

Priporočamo vam, da vsaj enkrat tedensko pregledate svojo spletno stran in preverite morebitne posodobitve. Če vzdrževanje spletne strani ni vaša odgovornost, ampak to opravlja izdelovalec spletne strani, se prepričajte, da skrbijo za redne posodobitve in vzdrževanje, da preprečite neprijetne težave.

Pomembnost obvestil o posodobitvah preko Softaculous vmesnika

Če ste skripto namestili preko vmesnika Softaculous in ste ob namestitvi vnesli svoj kontaktan e-poštni naslov, boste obveščeni o posodobitvah. Ne ignorirajte teh obvestil, saj so ključnega pomena za optimalno zaščito vaših spletnih strani. Obvestila o posodobitvah so praviloma dostopna tudi v administraciji posamezne skripte, kjer vas opozarjajo na aktualne posodobitve vtičnikov in tem.

Dvig nivoja varnosti: sodelovanje med uporabniki in ponudnikom gostovanja

Za varnost in posodobitve vaših spletnih strani ste odgovorni sami ali vaši programerji, medtem ko ekipa in varnostni mehanizmi strežnika skrbijo za varnost na ravni strežnika. V primeru sumljivih procesov na vašem gostovanju vas bodo nemudoma obvestili in skupaj boste poskušali urediti morebitne zadeve.