Kako zagotoviti varnost spletne strani pred vdori in virusnimi napadi?

Prisotnost na spletu prinaša mnoge prednosti, a hkrati odpira vrata tudi tveganjem zlorab. Učinkovito zagotavljanje varnosti na ravni strežnika in same spletne strani je ključno za preprečevanje morebitnih napadov in ohranjanje integritete ter zanesljivosti spletnega okolja.

Kdo so napadalci in zakaj napadajo spletne strani?

Napadi na spletne strežnike in strani so postali skoraj neizogiben del digitalnega sveta. Tudi najbolj zavarovani strežniki vsakodnevno zaznajo tisoče avtomatiziranih poizkusov napadov. Večina teh napadov, kar 99,999%, je povsem avtomatizirana, kar pomeni, da jih izvajajo programi, ne pa posamezniki. Napadalci s pomočjo teh programov sistematično pregledujejo spletne strani in iščejo tiste, ki so ranljive, nezaščitene ali neposodobljene.

Ko tak program zazna ranljivo spletno stran, podatke posreduje drugemu programu, ki nato poskuša izkoristiti morebitne varnostne pomanjkljivosti v aplikacijah, kot so WordPress, Joomla, Magento, Drupal, Open Cart, itd., in vanje prodira.

Kako zaščititi spletno stran pred vdori in virusnimi napadi?

Če vdor na spletno stran uspe, zlonamerni programi izvajajo različne aktivnosti, ki se odvijajo samodejno, brez osebne udeležbe avtorjev teh programov. Te dejavnosti vključujejo:

 • Razpošiljanje SPAM pošte:
  Zlonamerni programi preplavijo spletne strani z neželenimi e-poštnimi sporočili, kar lahko škoduje ugledu in zanesljivosti spletnega mesta.
 • Nameščanje virusov na obiskovalčeve računalnike:
  Zlonamerni programi poskušajo namestiti viruse na računalnike obiskovalcev, kar predstavlja neposredno grožnjo za varnost uporabnikov.
 • Preusmerjanje na tuje spletne strani:
  Spletni napadalci lahko preusmerijo obiskovalce na druge spletne strani, vključno z vsebino, ki ni primerna ali celo nevarna.
 • Kraja osebnih podatkov:
  Zlonamerni programi lahko poskušajo ukrasti občutljive osebne podatke, kot so bančni podatki ali gesla, shranjeni na spletni strani.

Vsi ti postopki potekajo popolnoma avtomatsko, saj avtorji zlonamernih programov ne sodelujejo osebno v napadu. To omogoča učinkovito preiskovanje in napade na več deset tisoč spletnih strani na dnevni ravni.

Motivacija za napade na nezaščitene spletne strani je predvsem finančna, saj programerji zlonamernih programov (“hekerji”) prejemajo plačilo za svoje dejavnosti. Storitve teh programerjev najpogosteje naročajo posamezniki ali podjetja, večinoma iz eksotičnih lokacij po svetu, ki se ukvarjajo z nelegalnimi ali neetičnimi internetnimi dejavnostmi.

Najpogostejši razlogi za viruse na spletnih straneh:

 • Neposodobljene in nezavarovane aplikacije:
  Aplikacije, kot so WordPress, Joomla in Drupal, so najpogosteje tarča napadov zaradi njihove razširjenosti na spletu. Napadalci izkoriščajo neposodobljene spletne strani z odprtimi varnostnimi ranljivostmi.
 • Uporaba nepreverjenih vtičnikov in tem:
  Brezplačni vtičniki in teme za WordPress, Joomla in druge aplikacije, ki niso preverjeni ali so na voljo iz nezanesljivih virov, pogosto vsebujejo zlonamerno kodo. Lastniki spletnih strani, ki takšne datoteke naložijo, lahko nenamerno sprožijo viruse, ki nato okužijo njihovo spletno mesto.

Virus na računalniku in varnost spletne strani

Če je vaš osebni računalnik okužen z virusom, obstaja možnost, da se ta razširi na vašo spletno stran. Nekateri napredni virusi so hibridne narave, kar pomeni, da lahko napadejo tako osebni računalnik kot tudi programe za e-pošto, FTP ali celo spletno stran. Za preprečevanje tega svetujemo redno uporabo namiznih antivirusnih programov, kot so Microsoft Security Essentials ali AVG Free.

Nasvet za zaščito: kdo je odgovoren za varnost?

Odgovornost za varnost strežnika je na strani vašega ponudnika gostovanja. Vendar pa za zavarovanost samih spletnih strani nosi odgovornost:

Lastnik spletne strani:

Redno preverjanje varnostnih nastavitev in posodobitev.
Uporaba močnih gesel za dostop do nadzorne plošče in drugih ključnih elementov.

Izdelovalec spletne strani:

Oseba ali podjetje, ki je izdelalo spletno stran, ima odgovornost za zavarovanje kode in vtičnikov.
Sodelovanje s lastnikom strani za vzpostavitev učinkovite varnostne politike.

Strežnik – ponudnik gostovanja: za kaj mora poskrbeti?

Ponudnik gostovanja mora zagotoviti:

 • Ustrezno zmogljivo in vzdrževano strojno opremo:
 • Za hitro in stabilno delovanje spletnih strani.
  Ustrezno posodobljeno in zavarovano programsko opremo:
 • Preprečevanje vdora zlonamerne kode in virusov.
  Ustrezne varnostne sisteme:
 • Uporaba požarnega zidu in drugih varnostnih mehanizmov za blokiranje morebitnih napadov.
  Spremljanje aktivnosti in obveščanje:
 • Spremljanje strežniškega okolja ter hitro reagiranje in obveščanje uporabnikov v primeru morebitnih težav.
  S skupnimi prizadevanji lastnika spletne strani, izdelovalca ter ponudnika gostovanja lahko dosežemo visoko stopnjo varnosti spletnega okolja.

Skrb za varnost spletne strani: osnovni ukrepi lastnika

 • Izbira varnih aplikacij in skript:
 • Lastnik mora paziti, da na svoj paket gostovanja ne namešča aplikacij ali skript, ki vsebujejo varnostne luknje, saj bi jih napadalci lahko izkoristili.
  Redno posodabljanje aplikacij:
 • Redno posodabljanje aplikacij, kot so WordPress, Joomla itd., na najnovejše varne različice je ključnega pomena za ohranjanje varnosti spletne strani.
  Varovanje dostopa do paketa gostovanja:
 • Lastnik mora skrbeti, da podatkov za dostop do svojega paketa gostovanja ne deli s tretjimi osebami, kar je ključno za preprečevanje morebitnih zlorab.

Nasvet za varnost: preprečevanje širjenja virusov
Poskrbeti za varnost računalnikov, s katerimi lastnik dostopa do spletne strani, je prav tako pomembno. Določeni virusi na računalniku se lahko namreč razširijo na paket gostovanja, če niso ustrezno zavarovani.
Skupni nasvet za celovito varnost:

Če lastnik poskrbi za izpolnjevanje teh štirih osnovnih ukrepov, lahko bistveno zmanjša tveganje za varnostne težave na svojih spletnih straneh. Ohranjanje varnega okolja je odgovornost, ki se začne z enostavnimi, a učinkovitimi koraki.