Optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani ali SEO (Search Engine Optimization) je eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri promociji vaše spletne strani, saj vam zagotavlja obisk na vaši spletni strani. Kvalitetna optimizacija spletne strani postavi vašo spletno stran  na prva mesta v iskalnikih, kar vam posledično zagotavlja večji obisk spletne strani in s tem prodajo izdelkov oziroma storitev.

Večina uporabnikov spleta išče storitve ali izdelke preko iskalnikov kot so Google, Najdi.si , Yahoo ipd. Približno 80% klikov na spletne strani se zgodi na prvi in ostalih 20% na drugi in tretji strani. Če vaše spletne stran ni mogoče najti med prvih 30 zadetki, vaše strani zelo verjetno ne bo obiskalo veliko potencialnih kupcev iz iskalnikov.

Kaj potrebujem za samostojno optimizacijo spletne strani ?

  • solidno znanje uporabe spleta in uporabe računalnika
  • splošno razumevanje delovanja iskalnikov
  • pravilno izbrane ključne besede ali besedne zveze za vašo dejavnost
  • pravilna uporaba izbranih besed ali besednih zvez na vaši spletni strani
  • pravilna uporaba izbranih besed ali besednih zvez na drugih spletnih straneh
  • administrativno okolje, ki vam omogoča nastavitve meta oznak, alt oznak itd. na vaši spletni strani
  • volja do priprave novih vsebin ali posodobitev obstoječih vsebin
  • nekaj truda z dodajanjem novih povezav, pisanjem blogov ipd.
  • izbrana orodja z katerimi boste lahko analizirali dogajanje na vaši spletni strani

Optimizacija internetnih strani in potreba po njej ?

Če povzamem: Pridobivanje obiskovalcev preko iskalnikov na vašo internet stran zna biti dolgotrajen proces, kjer ne morete pričakovati rezulatov čez noč. Vendar pa se vam investicija v tovrstno pridobivanje spletne obiskanosti vsekakor izplača Vas zanima zakaj?

Odgovor je  preprost: Nove stranke pridobivate preko interneta (s pomočjo spletnih iskalnikov, ki vam na vaše spletne strani pošiljajo ljudi, ki aktivno iščejo vaše storitve ali izdelke), vam ni več potrebno oglaševati v tradicionalnih medijih, kot so časopis, revije, televizija, radio ali reklamni panoji (kjer ljudje pasivno sprejemajo vaše sporočilo), s čimer dolgoročno (z)nižate stroške, ki jih imate z marketingom oziroma s pridobivanjem novih strank!

Opazite torej razliko? Ne samo, da je internet kot medij za promocijo in oglaševanje (oziroma marketing na splošno) cenejši kot tradicionalne metode oglaševanja, temveč je tudi mnogo učinkovitejši !